Nalaganje nastavitev


Potujoča muzika

Konceert združenih mladinskih zborov ob svetovnem dnevu zborovskega petja

četrtek, 03. december 2015

Iz 500 grl bo 6. 12. znova zadonelo za solidarnost, mir in razumevanje.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v nedeljo, 6. 12. 2015, ob 18. uri vabi v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma na bienalni koncert združenih mladinskih zborov Potujoča muzika, s katerim se bodo poklonili svetovnemu dnevu zborovskega petja. Gre za zahteven projekt, v okviru katerega bo ubrano zapelo več kot 500 mladih iz vseh koncev Slovenije. 12 izbranih mladinskih zborov iz vseh regij, ki so se v zadnjih dveh letih dokazali na regijski in državni ravni, bo ob tej priložnosti prvič nastopilo skupaj. Zbore bosta skozi pester program vodila zborovodkinja Zlatka Terlevič in zborovodja Damijan Močnik, na inštrumentih pa jih bodo spremljali Godalni orkester Glasbene šole Zavoda sv. Stanislava, Ljubljana-Šentvid, ki ga vodi Drago Arko, in gosti.

Osnovni namen dneva zborovskega petja ni le iskanje oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote v glasbi, temveč skupni glas vseh pevcev za solidarnost, mir in razumevanje. Množični koncert izbranih mladinskih zborov Potujoča muzika je bienalni projekt JSKD, ki že vrsto let skrbi za razvoj zborovskega petja otrok, mladih in odraslih ter s tem spodbuja slovenske zbore k odličnosti, ki se redno potrjuje tudi v mednarodnem merilu. Ta poseben dogodek pripravlja JSKD že tretjič, saj želi na ta način sporočiti, da so kvalitetni otroški in mladinski zbori pomemben most do vrhunskih mednarodnih dosežkov odraslih zborov.

Program bo sestavljen iz del pretežno slovenskih avtorjev. Z letošnjim izborom skladb nas bodo pevci spomnili na obletnice treh slovenskih skladateljev, ki so delovali v prejšnjem stoletju (R. Gobca, H. Volariča in S. Jenka), s skladbami na temo o miru skladateljev A. Makorja, L. Lebiča in S. Millerja bodo opozorili na 70-letnico konca druge svetovne vojne in današnjo stvarnost, z razigranimi skladbami v melosu različnih kultur A. Kumarja pa se bodo podali na glasbeno pot okrog sveta, iz sveta sakralne glasbe pa dobo poleg skladbe D. Močnika izvedli tudi večni glasbeni deli dveh glasbenih velikanov W. A. Mozarta in G. F. Händla.

Na koncertu Potujoča muzika bodo nastopili: zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (zb. Marta Sojar Voglar), zbor OŠ Adama Bohoriča Brestanica (zb. Stanka Macur), zbor OŠ Alojzija Šuštarja, Ljubljana-Šentvid (zb. Nadja Janežič), zbor OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem (zb. Irma Močnik), zbor OŠ Dob (zb. Karmen Banko), zbor OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani (zb. Bojana Gajšek), zbor OŠ Franceta Bevka Tolmin (zb. Barbara Kovačič), zbor OŠ Grm Novo mesto (zb. Sonja Čibej), zbor OŠ Ledina, Ljubljana, (zb. Dalila Beus), zbor OŠ Nazarje (zb. Katja Gruber), zbor OŠ Planina pri Sevnici (zb. Matej Romih) in zbor OŠ Prežihovega Voranca, Maribor (zb. Zlatka Terlevič).

Slavnostna govornica osrednjega slovenskega koncerta v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Koncert bosta posnela in kasneje predvajala Radio in Televizija Slovenija. 
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali