Nalaganje nastavitev


Pretekli vikend je Razkrižje zapelo ob 80. obletnici prihoda Janeza Kuharja v njihov kraj

sreda, 16. marec 2016

Janez Kuhar je bil leta 1936 iz Ljubljane premeščen v Razkrižko osnovno šolo (v Šafarskem pri Ljutomeru) in tam ostal 5 let.

Kljub kratki dobi poučevanja, se ga Razkrižanci še vedno radi spominjajo in se je k njim vračal do svoje smrti.

Janez Kuhar je zagotovo bil starosta avtorjev glasbe za otroke. Skupaj z Janezom Bitencem sta prebijala led tudi na nacionalnem radiu, kjer sta leta ustanovila otroški in mladinski zbor Radia Ljubljana. Zavidljiv je tudi njegov opus pesmic za otroke, ki so že desetletja v programih otroških, mladinskih in ženskih zborov po Sloveniji.

Ob obletnici Kuharjevega prihoda na skrajni severovzhod Slovenije so skupaj stopili Osnovna šola Razkrižje, Občina Razkrižje in KUD Janez Kuhar iz Ljubljane. Slednji je objavil natečaj za učence šole, ki so pripravili sestavke na temo življenja in dela »strička Janeza«, kot ga še vedno imenujejo tisti, ki so ga poznali, pa tudi mlajši. Priredili so koncert s skladbami svojega velikega vzornika, osnovna šola pa je ob tej priložnosti izdala publikacijo »Naš striček Janez« - ob 80-letnici prihoda Janeza Kuharja na Osnovno šolo Razkrižje ter zvezek z vsemi izvajanimi skladbami na koncertu. Zapeli so otroški in mladinski zbor OŠ Razkrižje (zborovodja Danijel Berden), MPZ Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer (Romana Rek), DPZ Pole poje (Dušan Prelog). V goste so povabili Ženski pevski zbor Generacija '57, ki že 10 let deluje v okviru KUD Janez Kuhar v Ljubljani, sestavljajo pa ga pevke, ki so leta 1957 opravile avdicijo v radijski zbor.

Župan občine Razkrižje je za konec v svojem nagovoru napovedal, da so vložili tudi pobudo, da se Osnovna šola Razkrižje preimenuje v OŠ Janez Kuhar.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali