Nalaganje nastavitev


Priznanemu glasbeniku Atiju Sossu v spomin

Pregledna razstava ob 85-obletnici rojstva

ponedeljek, 25. maj 2015

Vse do 1. julija 2015 bo v Plečnikovem hodniku NUK na ogled pregledna razstava o življenju in ustvarjanju klarinetista, saksofonista, skladatelja, aranžerja in dirigenta Atija Sossa (1930-1986).

Rojeni ljubljančan se je posvetil glasbi in zlasti jazzu, ko je bil ta v prvih povojnih letih pri nas še skorajda prepovedan oz. vsaj nezaželjen. V Plesnem orkestru Radia Ljubljana - PORL je bil solist-saksofonist. Njegov skladateljski in aranžerski opus je obsežen – komponiral je glasbo za Plesni orkester Radia Ljubljana, poseben presežek v njegovem poustvarjanju pa so številni soli in improvizacije na klarinetu in saksofonu.

Ati Soss je o svoji glasbeni poti povedal: »Kako sem začel? Hja, saj z glasbo smo v naši družini otroci rasli. Že od malega smo vadili klavir. Mati je imela absoluten posluh, ki ga od nas nima nihče. Ne, še pred vojno pa je ves navdušen prigrmel domov starejši brat Mik. Nekje je videl pozavno in ves navdušen jo je opisoval, češ, to je nekaj izredno imenitnega, nekaj kar se vleče in daje od sebe prima glasove. Kmalu zatem jo je primahal domov s »pompardonom« in tega še danes igra. Jaz sem se lotil klarineta pozneje, leta 1943. Trinajst sem jih štel takrat. Še zdaj se spomnim prvega inštrumenta. Sosed ga je prinesel iz Trsta, stal pa je tristo lir. In začel sem. Pa veliko prijateljev tudi. Velika moda je bila to takrat.«

Avtorja razstave sta Domen Prezelj, Milan Štupar. 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali