Nalaganje nastavitev


Projekt EFFE

Evropa za festivale, festivali za Evropo

ponedeljek, 05. oktober 2015

Glede na to, da imajo umetniški festivali, katerih število se je v zadnjem desetletju močno povečalo, izjemen pomen kot ključni igralci v kulturnem življenju Evrope je leta 2013 Evropski parlament sprejel odločitev, da financira pilotni projekt, s katerim bi raziskali možnosti za večjo vlogo festivalov v Evropi.

Pobudnik projekta EFFE je Evropsko združenje festivalov EFA (katerega predsednik je Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana).

EFFE je 27. septembra v Parizu s slovesno podelitvijo nagrad in zagonom skupnosti EFFE proslavil raznolikost ter poudaril pomen evropskih festivalov. Dogodek je nastal v sodelovanju Evropskega združenja festivalov EFA, pariškega festivala Festival d’Automne, gledališča Théâtre de la Ville, Googlovega kulturnega inštituta in Evropske komisije. Navzoči so bili vodilni predstavniki 250 festivalov iz 31 držav. 

Na dogodku v Parizu so predstavili Festivalski vodnik EFFE 2015–2016, ki vključuje predstavitve festivalov, ki so prejeli oznako EFFE na podlagi dodeljenih točk 98 strokovnjakov iz vse Evrope, ki so jih poiskali EFFE Hubs (EFFE središča), nacionalne kontaktne točke v 23 evropskih državah. Slovenski EFFE Hub je Festival Ljubljana. Strokovnjaka iz Slovenije, ki sta točkovala prijave festivalov iz Slovenije, sta bila: prof. Andrej Grafenauer, dekan Akademije za glasbo v Ljubljani, in skladatelj Jani Golob.

Za oznako EFFE se je prijavilo 897 festivalov, dobilo jo je 760 festivalov. Iz Slovenije so to: Festival Lent, Festival Maribor, Mednarodni festival Imago Sloveniae, Ljubljana Festival, Plesna Vesna, Seviqc Brežice in Slovenski glasbeni dnevi

V sodelovanju z Googlom je nastala tudi spletna razstava Festivali v srcu Evrope (Festivals at the Heart of Europe), katerega kustos na platformi Googlovega kulturnega inštituta www.effe.eu/effe-exhibition je operni režiser Tom Creed.
 

Med 760 festivali z dobljeno oznako EFFE je žirija v nedeljo, 27. septembra, razglasila 12 tistih, ki so po njenem mnenju trenutno največji trendsetterji na področju festivalske kulture ter jim podelila prve nagrade EFFE.
Nagrajeni festivali so: Ars Electronica (Linz, Avstrija); Festival d’Aix-en-Provence (Aix-en-Provence, Francija) ; BIG BANG (Antwerp, Belgija – festival se odvija v 11 mestih po Evropi); Malta Festival Poznań (Poznań, Poljska); Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, Finska); Manifesta (Amsterdam, Nizozemska – lokacijo festivala vsakič znova spremenijo); NEXT (Lille, Francija / Kortrijk, Flamska, in Tournai, Valonija, Belgija); Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen, Nizozemska); Perforations Festival (Zagreb/Reka/Dubrovnik, Hrvaška); Pražské Quadriennale (Praga, Češka republika); Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, Italja); SICK! (Brighton/Manchester, Velika Britanija).

 

Več o EFFE si lahko preberete v sporočilu za javnost Festivala Ljubljana.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali