Nalaganje nastavitev


Roedelius (Nem) in Orton

Kreativni tabor Sajeta 2007


Kdaj: nedelja, 29. julij 2007, 22:00h
Kje: Sotočje / v primeru dežja Center Mink,

Glede na Roedeliusov doprinos k sodobni glasbi, lahko tega glasbenika označimo za živo legendo. Je eden od pionirjev elektronske glasbe, na sceni je že 40 let, še vedno pa ostaja originalen, raziskovalen in vznemirjajoč. Verjetno eden največjih še živečih elektronskih skladateljev in glasbenikov se je rodil daljnega leta 1934 v Berlinu. V šestdesetih letih je deloval kot član številnih berlinskih avantgardnih skupin. Njegovo najbolj izvirno in daljnosežno glasbeno delovanje je povezano s triom Kluster, ki je po odhodu Conrada Schnitzlerja iz skupine nadaljeval svoje delo kot duo Cluster. Skupino Cluster kritiki uvrščajo med nosilce t. i. Krautrock glasbenega gibanja, ki je v šestdesetih letih iz Nemčije navdihovalo drugačnih zvočnih doživetij željno evropsko občinstvo. Poleg danes najbolj poznanih Krautrock skupin iz sedemdesetih let, kot so Kraftwerk, Neu!, Can in Faust, so prav Cluster najbolj vplivali tudi na sodobno ambientalno in eksperimentalno elektronsko glasbo. S soglasbenikom Dietrom Moebiusom je Roedelius pod imenom Cluster in Harmonia ustvaril številne brezčasne elektronske mojstrovine, ki so pravo priznanje dobile šele s ponovnim vzponom elektronske glasbe v devetdesetih letih. Kljub temu je že takrat sodeloval tudi s tako pomembnimi glasbeniki, kot je Brian Eno, ki je očaran nad glasbo obeh zasedb z njima posnel nekaj plošč. Izjemni pa so tudi Roedeliusovi solistični projekti, kot so Durch Die Wuste, Jardin Au Fou, Lustwandel in Offene Turen. Njegovo najbolj vznemirljivo solistično delo pa obsega kar sedem plošč s skupnim naslovom Selbstportrait, v katerega se zliva pretanjena, sofisticirana igra klavirja in ambientalne elektronike. Za Roedeliusov sedanji glasbeni izraz je značilen prav spoj aranžiranega klavirskega lirizma in ambientalne elektronike.

Hans-Joachim Roedelius (foto: arhiv glasbenika)
Hans-Joachim Roedelius (foto: arhiv glasbenika)
Nastopajo: Hans-Joachim Roedelius (klavir, elektronika, razna zvočila). Orton - zasedba: Željko Lednik (analogni sintetizatorji, magnetofoni, mix konzola) in Aleksander Tasič (analogni sintetizatorji, ritem mašina, električni bas, mix konzola).

Festival Sajeta bosta letos uradno otvorili dve elektronski zanimivosti, nemška legenda elektronske glasbe in Krautrocka Hans-Joachim Roedelius in domači duo Orton. Medtem ko je za prvim že vsaj štirideset let kreativnega glasbenega izražanja, sta Orton tudi pod vtisom glasbe Roedeliusa šele dobro zakorakala na glasbenoraziskovalno pot, saj bosta na Sajeti zabeležila svoj prvi uradni koncert. Oba nastopajoča bi lahko opisali kot eksperimentalna pop elektronika. Glasba, ki se naslanja na zvoke analognih sintetizatorjev, pa je postala v teh digitalno zasičenih časih prava redkost.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali