Nalaganje nastavitev


Rojstni dan umetnosti

petek, 16. januar 2015

Rojstni dan umetnosti je poseben radiofonski večer EBU skupine Ars Acustica, v katerega se tudi tokrat vključuje Program Ars. Slovenija pri dogodku sodeluje s prispevkom Veseli. dinamični. relativni. Oblikovali ga bodo Irena Tomažin (vokal, diktafoni), Vid Drašler (bobni, tolkala) ter člani kolektiva Cirkulacija 2 (Boštjan Leskovšek, Stefan Doepner in Borut Savski).

Rojstni dan umetnosti sledi na prvi pogled nekoliko nenavadni zamisli Roberta Filliouja, člana umetniškega gibanja fluxus. Filliou je 17. januarja leta 1963 namreč izjavil, da se je umetnost rodila pred natanko milijon leti in s tem spodbudil praznovanje rojstnega dne umetnosti. »Zaprite šole in tovarne!« je razglašal Filliou. »Naj se vsi ljudje najedo torte in naj ustvarjajo! Prihodnjič naj bo praznik dvodneven, naslednje leto še dan daljši, vse dokler ne bo vsak dan dan praznovanja umetnosti in takrat bomo lahko vsi nadaljevali s svojimi življenji.«

Nekaj let po Fillioujevi smrti je skupina umetnikov začela slediti njegovi gesti. Začeli so širiti idejo o vsakoletnem praznovanju v čast umetnosti in udejanjati njegovo zamisel mreže “večnega praznika”. Fillioujevo zamisel je v zadnjem času prevzela tudi Evroradijska skupina radiofonskih umetnikov Ars acustica. Vsaka sodelujoča radijska postaja pripravi svoje 20-minutno radiofonsko rojstnodnevno darilo umetnosti, s tem da se zvočna praznovanja na radijskih postajah pogosto razširijo v celovečerne koncerte in dogodke. Evroradio prenose 20-minutnih zvočnih daril posreduje na satelitskih kanalih Haydn in Liszt, končno podobo pa vsak radijski program oblikuje z miksanjem zvočnih sledi z dveh kanalov. Rojstni dan umetnosti letos izjemoma praznujemo na predvečer obletnice Filliojevega razglasa – 16. januarja.

Veseli. dinamični. relativni.

Miselno polje slovenskega avantgardističnega pesnika Srečka Kosovela (1904-1926) prepajajo prerokbe umirajoče Evrope, tesnobni vtisi 20. let 20. stoletja, podobe mehanične in električne dobe ter druge vizije in v to miselno polje s svojim zvočnim nastopom Veseli. Dinamični. Relativni. vstopa pet ustvarjalcev. Besedilne fragmente, improvizirane odzive nanje, elektroakustične, elektromehanske, celo elektromagnetne zvočne krajine bodo združevali dva izjemna domača improvizatorja, vokalistka Irena Tomažin, tolkalec Vid Drašler in pa druščina, ki pod imenom Cirkulacija 2 razvija intermedijske, pogosto z zvokom povezane umetniške prakse – Boštjan Leskovšek bo dogajanje oskrboval z zvočnimi zankami, Stefan Doepner bo med drugim uporabljal svoje svetlobno-zvočno orodje jedinica_jedan vol.2, Borut Savski pa se bo vključeval z računalnikom in tastaturo.

Zvočna darila umetnosti iz drugih evropskih radijskih postaj boste lahko med 8. uro zvečer in polnočjo poslušali na Programu ARS, nastop v Studiu 14 pa se bo pričel ob 22. uri.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali