Nalaganje nastavitev


Simfonični orkester in Komorni zbor SGBŠ Ljubljana

Zvrst: Klasična in sodobna resna glasba
Kdaj: torek, 30. januar 2007, 19:30h
Kje: Celjski dom,

Tomaž Habe je po študiju violine (L. Pfeifer) in teoretičnega oddelka (Jurij Gregorc) na SGBŠ, leta 1970 na Akademiji za glasbo končal študij kompozicije pri Blažu Arniču in Lucijanu Mariji Škerjancu, ter dirigiranje pri dr. Danilu Švari. Od leta 1970 do 1972 je nadaljeval podiplomsko izobraževanje pri prof. L. M. Škerjancu in Urošu Kreku. Odtlej deluje v glasbenem šolstvu, najprej v Domžalah, sedaj pa poučuje solfeggio in glasbeni stavek (harmonijo in kontrapunkt) na Srednji glasbeni in baletni šoli ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Bil je ustanovitelj in dolgoletni dirigent Simfoničnega orkestra Domžale - Kamnik, zdaj pa je že več kot desetletje dirigent zbora in orkestra SGBŠ v Ljubljani. Njegov ustvarjalni opus obsega preko 350 del. Posegel je na vsa področja tako absolutne kot programske in celo zabavne glasbe. Najobsežnejši je njegov zborovski opus za mladino - izdal je pet zbirk s klavirsko in orkestralno spremljavo, to je nad 130 pesmi. Njegova didaktična dela za godalni orkester so doživela številne izvedbe po vseh slovenskih šolah. V učbenikih za Nauk o glasbi I-IV je predvsem avtorska glasba, seveda prilagojena didaktičnim in metodičnim načelom, saj je skladatelj vodilni slovenski strokovnjak in pedagog na področju solfeggia. Njegova komorna in orkestralna dela so doživela izvedbe in priznanja doma (Musica Danubiana, Kogojevi dnevi, Noč slovenskih skladateljev, Julij na obali) in v tujini (Pariz, Barcelona, Dunaj, Salzburg). Tomaž Habe predsednik Društva slovenskih skladateljev in član številnih republiških komisij in odborov. Je dobitnik Zlate Kersnikove nagrade, Plaket občine Domžale, nagrade Toma Brejca in Veronikine nagrade občine Kamnik, Škerjančeve diplome, Plakete občine Ljubljana, častnega znaka občine Bled in nagrade Republike Slovenije na področju šolstva.

Dirigent: Tomaž Habe. Mentor zbora: Marjan Trček. Solisti: Domen Lorenz (violina), Mateja Praprotnik (sopran), Alja Koren (mezzosopran), Simon Jager (tenor), Peter Martinčič (bas). Program: Spored: J.K. Novak, W.A Mozart, M. Kozina, L.M. Škerjanc.

Simfonični orkester Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana
deluje vse od ustanovitve šole leta 1953. Njegov namen je uvajati učence v orkestralno igro in literaturo, obenem pa najboljšim učencem omogočiti, da nastopijo z njim kot solisti.

Komorni zbor SGBŠ deluje prvo leto. Sestavljajo ga učenci solopetja, njihov vodja in umetniški svetovalec je vodja oddelka za solopetje prof. Marjan Trček.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali