Nalaganje nastavitev


Heavy metal in hard rock


Več kot štirideset kovinskih let

Simon Vene

Z znižano uglasitvijo, z jakostjo zvoka na meji hrupa in s teatralnim odrskim nastopom se je na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja pojavil nov glasbeni izraz. Prva slovenska heavy metal zasedba, ki je začela z javnim delovanjem konec sedemdesetih, je bila Pomaranča (Orange). Leta 1981 je nastopila v Ljubljani na prvem festivalu Novi rock, do tedaj največjem slovenskem alternativnem rock festivalu, ki je bil vse do novega tisočletja valilnica nove glasbe. Skoraj tako popularen na metalski sceni je bil band Lene kosti, ki je prav tako nastal konec sedemdesetih. Z igranjem je prenehal po skoraj petnajstih letih, nato pa se je na začetku novega tisočletja vrnil na sceno z novim albumom, ki je sad sodelovanja z mlajšimi slovenskimi glasbeniki in z legendarnimi gosti iz tujine. Večina metal zasedb je v osemdesetih in devetdesetih delovala v glasbenem podzemlju.

Razvoj slovenskega metal dogajanja ves čas podpirajo DIY fanzini in neodvisne založbe. Na tem mestu izpostavimo fanzina Rock Vibe in Paranoid, založbo On Parol Productions in promotorje Dirty Skunks. Razen tega so slovensko metalsko sceno izdatno podpirale radijske oddaje, kot sta bolj znani in kontinuirani Metal detektor (Radio Študent) in Podzemlje (Radio Koper), ter občasne televizijske oddaje.

Kar se tiče festivalov, so slovenskemu metalu naklonjena poletja. Metal Mania Open Air v Komnu na Krasu je eden prvih prepoznavnih festivalov, ki je na začetku tisočletja  ponudil svoje prizorišče ljubiteljem metalne godbe. V letu 2004 je slovenski metal sceni uspela organizacija prvega velikega mednarodnega festivala na prostem; Metalcamp / Metaldays je našel svoj domicil na Sotočju pri Tolminu. Že od samega začetka Metal Camp vsako poletje privablja v čudovito naravo med dvema rekama, pod alpskimi vršaci in v bližini Jadranskega morja, najpomembnejše akterje svetovne metal scene. Bendom iz Slovenije in regije nudi izkušnjo velikega odra, množičnega avditorija in druženja z največjimi. Prav na prvem Metal Campu je nastopila danes daleč najbolj prepoznavna slovenska metal zasedba Noctiferia, ki ji je prav v tistem času uspel preboj na mednarodno sceno. Že takrat si je kot ena redkih evropskih black metal skupin delila odre z uveljavljenimi svetovnimi imeni. Tudi dandanes sodeluje z različnimi založbami in glasbeniki. Raziskovanje različnih zvočnih pokrajin tudi izven metala vsak nov izdelek osveži in ustvari presežek. Zasedbi Negligence in Metalsteel prav tako stopata po poteh omenjenega uspeha. Vedno več oboževalcev ima tudi ženska zasedba Hellcats.

Slovenska metal scena, ki jo tvorijo odlične uveljavljene zasedbe in podmladek ter široka mreža poslušalcev in aktivistov, ima kakovosten srednjevelik mednarodni festival na zraku v prekrasnem naravnem okolju, ki ga v velikem številu obiskujejo metalne glave z vsega sveta in izza domačih zapečkov. Razvoj scene zasledujemo tudi v širokem obsegu različnih podžanrov metal glasbe. Močno stoner rockersko sceno predstavlja zasedba Carnaval. V zadnjih letih je pomembno glasbeno založniško vlogo prevzel Radio Študent. Eden najstarejših evropskih neodvisnih študentskih radiev si je za poslanstvo izbral založniško in medijsko podporo domači alternativni glasbi, in tako v okviru te založbe zasledimo tudi imena, kot so stoner rockerji Brocken Lock in Grrizli Madams ter alternativni metalci Zircus. Vsi pogoji za delovanje in optimalen razvoj slovenske metal scene so torej postavljeni.

 


Likovna podoba festivala

Festival Metaldays omogoča prave »metalske počitnice« s koktejli na plaži, plavanjem v turkizni reki Soči, z brezplačnim kampiranjem med mogočnimi gorami, predvsem pa nastope izbranih heavy metal skupin svetovnega kova. V desetletnem delovanju kampa (prej še kot Metalcamp) so se na idiličnem prizorišču sotočja dveh alpskih rek zvrstile skupine, kot so Apocalyptica, Hypocrisis, Noctiferia, Soulfly, Sepultura, Slayer, Arch Enemy, Korn, Machine Head, Amon Amarth, Sabaton, Napalm Death idr.

 


Foto: Luka Kaše

Noctiferia je prodorna slovenska metal zasedba, ki ji je angleška revija Metal Hammer  podelila naziv ustvarjalke novega metal stila »Djent«. Večkrat je nastopila na skupnih turnejah s svetovno znano skupino In Flames.

 


Foto: Simon Podgoršek

Hellcats velja za prvo žensko metal skupino v Sloveniji. Skupina igra heavy metal stare šole in si v zadnjih letih s svojo avtorsko glasbo vztrajno pridobiva zvesto občinstvo ter izgrajuje svojo prepoznavnost tako v Sloveniji kot tudi širše.