Nalaganje nastavitev


Teden ljubiteljske kulture po Sloveniji in v zamejstvu

ponedeljek, 16. junij 2014

Včeraj se je začel prvi vseslovenski Teden ljubiteljske kulture, ki bo trajal do nedelje, 22. 6. Zaznamovalo ga bo približno 500 kulturnih dogodkov. Na pobudo organizatorjev, JSKD in ZKDS, bo v tem tednu sto občin zasadilo sadna drevesa avtohtonih sort in tako zasnovalo javne sadovnjake, ki jih bodo vsako leto dopolnjevale. Gre za praznik, posvečen več kot 100.000 posameznikom, ki se pri nas v več kot 5.000 kulturnih društvih ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo.

Osrednja slovesnost Tedna ljubiteljske kulture je potekala v Ljubljani na Muzejski ploščadi Metelkova, kjer so se dopoldne dogajale številne otroške delavnice, od likovnih, plesnih, glasbenih, cirkuških in drugih. Slovesnost se je nadaljevala v Šmartinskem parku, kjer sta minister za kulturo dr. Uroš Grilc in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković zasadila dve jablani. Pri tem sta poudarila velik pomen ljubiteljske kulture, ki je ne samo zelo kakovostna in plodna, temveč tudi in predvsem kultura povezovanja, kar nenazadnje poudarjajo tudi s tem namenom zasnovani javni sadovnjaki, ki se bodo iz leta v leto širili.


foto: Matej Maček

Na Muzejski ploščadi Metelkova sta v nadaljevanju direktor JSKD mag. Igor Teršar in predsednik ZKDS mag. Jože Osterman ob pomoči ministra za kulturo in župana zasadila češnjo, prisotne pa so zabavale različne kulturne skupine, od folkloristov, vokalnih skupin, skupin sodobnih plesalcev, različnih orkestrov do improligašev.

Teden ljubiteljske kulture se bo sklenil v nedeljo, 22. junija, s 45. taborom slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Slovenija se s Tednom ljubiteljske kulture pridružuje številnim evropskim državam, ki se vsako leto na podoben način poklonijo ustvarjalcem ter hkrati opozorijo na pomen in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi.

Organizatorji vseslovenske akcije pozivajo vse ustvarjalce - tako ljubiteljske kot profesionalne -, naj v tednu ljubiteljske kulture na okenske police ali pred hišo postavijo glasbila, slikarska platna, knjige, kostume, zgoščenke in druge predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali kulturno dejavnost, s katero se ukvarjajo. "Stopite na svetlo, dragi ustvarjalci, naj se vidi, koliko prebivalcev te države se ukvarja s kulturo!" so zapisali v JSKD-ju.

 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali