Nalaganje nastavitev


The Stroj bo zatresel koncertno dvorano Tovarne Rog

torek, 26. januar 2016

Z izdajo novega družbeno angažiranega singla Skin Scream zasedba zaključuje uspešno koncertno sezono. V Rogu bo nastopila 29. januarja.

Glasbeni kolektiv The Stroj je nastal v Laškem leta 1997, z namenom udejanjiti vizijo neodvisne tolkalske skupnosti, ki bo svoj ustvarjalni zagon izrazila skozi igranje na inštrumente narejene iz odpadnega in najdenega materiala. Po uspešnih nastopih doma in v tujini se je zasedba leta 2007 razpolovila.
Nastali sta dve formaciji, The Stroj in Stroj Machine.

Primož Oberžan, tolkalec in filozof, eden izmed ustanoviteljev prvotne zasedbe, je za The Stroj še isto leto začel načrtovati nove inštrumente. Zvok skupine v sedanji postavi spretno prepleta elemente elektronike z igranjem na doma narejene inštrumente, ki so jih uporabljali že na začetku svoje glasbene poti. Z dodatkom elektronske matrice pa so ustvarili prepoznaven in nekoliko drugačen zvok kot smo ga bili vajeni pred desetletjem in več leti.

The Stroj, ki po Oberžanovih besedah deluje po načelu: »kar nimamo, naredimo; kar ne znamo, se naučimo; kar ne vemo si pa izmislimo«, z izdajo novega družbeno angažiranega singla Skin Scream zaključujejo uspešno koncertno sezono, v kateri so zatresli odre in navdušili občinstvo na letošnjih festivalih po Sloveniji, Hrvaški ter Makedoniji. Skin Scream je prvi iz nabora novih skladb, ki jih kolektiv v studiu pripravlja za naslednji, že peti studijski album. »S kolektivom smo nastopali več kot v preteklih letih, a manj kot bi si želeli glede na naše kreativne in produkcijske kapacitete. Avtor komada in videa je Stane Špegel alias Monom, multimedijski umetnik, glasbenik in producent, s katerim sodelujemo od prejšnjega albuma. Sintetizatorski deli so nastali digitalno, v njegovem studiu, ritmični pa ročno, na vajah« je o nastanku komada povedal Oberžan. The Stroj so prejšnji mesec podpisali pogodbo z angleško agencijo Frusion, s katero za naslednje leto načrtujejo več nastopov na vidnejših festivalih po Veliki Britaniji

Preden pa se podajo na Otok bodo v petek v Tovarni Rog nastopili v naslednji postavi: Matic Kadliček (pajk), Fabjan Purg (kix), Primož Oberžan (tolkala, efektor), Nina Orlić (tolkala), Dare Hriberšek (tolkala), Matej Voglar (tolkala), Žiga Miklavc (tolkala), Rok Capuder (fajfer), Stane Špegel (fotonska kitara, elektronika). Na odru se jim žal ne bo pridružila vokalistka LadyBird, ki z nežnejšimi odtenki glasbenega izraza že tretje leto ustvarja odličen kontrapunkt surovemu in industrijskemu zvoku kolektiva. »LadyBird se nam v Rogu ne bo utegnila pridružiti, ker je sredi procesa snemanja svojega prvenca. Predstavljajte si, da pikapolonica sedi na ročici sirene v drvečem vlaku, ta pa zatuli vsakič, ko pikapolonica poskoči. Subtilen kontrapunkt z osupljivimi zvočnimi učinki je to«, je Oberžan slikovito opisal zmes nežnega vokala in industrijskega zvoka.

Organizator spektakla naproša za solidarnost in podporo edinstveni slovenski glasbeni kreaciji, tako da jo podprete z prostovoljnim prispevkom.
 

VIDEO

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali