Nalaganje nastavitev


Umrl je Mihael Paš

četrtek, 16. julij 2015

Slovo slovenskega skladatelja in radijskega urednika.

Deloval je kot urednik za komorno glasbo v Uredništvu za resno glasbo programa Ars. Kompozicijo je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, diplomiral je leta 1999 v razredu Uroša Rojka. Že takrat sta ga pritegnili »neskončna zvočna paleta« in »možnost absolutne realizacije skladateljske ideje« v mediju elektroakustične glasbe. V njegovem opusu se slednja pogosto združuje z instrumentalnimi in vokalnimi zvoki - denimo v skladbi Dies irae za srčni utrip, ansambel in elektroniko, ali pa v skladbi Sotonamore, napisani po naročilu pihalnega kvinteta Slowind; s tema skladbama se je Mihael Paš uspešno predstavil na Mednarodni skladateljski tribuni Rostrum - leta 2001 v Parizu in leta 2010 v Lizboni. Ustvaril je vrsto del za slovenske in tuje izvajalce kot so ansambel Festine, APZ Tone Tomšič, violončelist Vasja Legiša, violinistka Nadežda Tokareva in drugi.

Glasbeno misel Mihaela Paša zaznamujeta izvirnost in ostrina. V iskanju transcendentalne globine in bivanjskega smisla se je večkrat kritično dotaknil tudi povsem konkretnih družbenih težav, krivic in anomalij. 

Na Radiu Slovenija je vrsto let skrbel za predvajanje in arhivska snemanja komorne glasbe, pripravljal je oddaje Recital, Glasbeni portret, Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti, Glasba našega časa in druge.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali