Nalaganje nastavitev


Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana, Simon Perčič

4. abonmajski koncert Cikla za mlade – Red furioso

Zvrst: Klasična in sodobna resna glasba
Kdaj: četrtek, 05. februar 2009, 18:00h
Kje: Dvorana Union,

Umetnost stilizirane koračnice pa se je razcvetela konec klasicističnega obdobja in v romantiki. Koračnica je ena najbolj razširjenih in znanih žanrskih skladb, ki se je obdržala vse do današnjih dni. Nastala je iz povsem praktičnih razlogov, saj je spremljala različne priložnosti v človekovem življenju, izvira pa iz davnih pohodnih vojaških in drugih obrednih pesmi. Svojo osnovno funkcijo je z manjšimi spremembami obdržala preko vojaških, protokolarnih in amaterskih glasbenih formacij, med drugim sestavlja železni repertoar ljubiteljskih pihalnih orkestrov. Uveljavila se je tudi v instrumentalni in scenski glasbi, v bolj ali manj stilizirani obliki. Za razliko od koračnice je Rap (Rhythmically Accentuated Poetry - Ritmično poudarjena poezija) oblika rimane lirike z ritmičnim glasbenim ozadjem in je eden od elementov hip-hop kulture. Je govorjenje v rimah na ritem enega beata oz. ritmične podlage. Hip-Hop je kultura, način življenja za družbo ljudi, ki se identificira, živi in prakticira rap.

Nastopa: Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana. Dirigent: Simon Perčič. Moderatorja: Slon in Sadež. Spored: F. Gossec (Military Symphony in F), G. Puccini - M. Elerby (Nessun dorma), J. P. Sousa - W. D. Revelli (Stars and Stripes Forever), Slov. narodna - T. Tomšič (Slovenec sem), A. Hačaturjan - J. Van der Braak (Waltz), T. Kashif - Erik Somers (Queen simfonija), G. Gershwin - P. Kleine Schaars (Strike up the band), O. Naber - S. Zvezdič - M. Simič (Stani), Slon in Sadež - N. Bečan (Pot v f(x)).

Koračnica je instrumentalna ali zborovska skladba, večinoma v sodem taktu in 3-delni obliki. Značilna je po strumnem ritmu, ritmičnih vzorcih, za spremljanje v enakem tempu korakajočih skupin. Po funkciji in tempu ločimo hitro, vojaško, slavnostno, svatbeno, žalno. Predvsem krajše skladbe za otroke so velikokrat v obliki koračnice.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali