Nalaganje nastavitev


Uspešno sodelovanje SIGIC na Slovenskem tednu glasbe

ponedeljek, 26. marec 2012

Od srede do nedelje je množica obiskovalcev sodelovala na različnih glasbenih delavnicah, konferencah in uživala v obilici spremljajočih koncertov

Prvi Slovenski teden glasbe se je odvijal od 21. do 25. marca, na različnih lokacijah po Ljubljani. Poleg koncertov in tekmovalnega programa so v okiru tedna glasbe na sporedu tudi delavnice in konference.

Na Slovenskem tednu glasbe je sodeloval tudi Sigic. V petek, 23. marca je pripravil Pravno delavnico in predstavitev kolektivnih oz. podpornih organizacij za glasbenike. Delavnica je bila namenjena predvsem glasbenikom na začetku profesionalne poti in drugim, ki želijo spoznati osnove avtorskega prava in slovenske organizacije, ki uravnavajo kolektivne pravice ter storitve, ki jih glasbenikom ponuja Sigic. Delavnico so vodili Barbara Švrljuga (Sigic), pravnica Urša Chitrakar ter predstavniki SAZAS-a (Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije), IPF-a (Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije) in UIL-a (Urada za intelektualno lastnino Slovenije). Sigic je na kratko predstavil svoje dejavnosti s poudarkom na storitvah in pomoči, ki jo ponuja glasbenikom. Pravnica, ki v praktičnem delu sodeluje z glasbeniki in se ukvarja z avtorskim pravom, je predstavila osnove avtorskega prava za glasbenike in konkretne primere aplikacij le-tega. Organizaciji, ki jima je osnovna naloga skrb za uveljavljanje avtorskih pravic glasbenikov – SAZAS in IPF –, sta predstavili osnove svojega delovanja in načina sodelovanja z glasbeniki. Delavnica se je sklenila s predavanjem dr. Jurija Žureja o dilemah glede upravljanja avtorskih pravic. Vsebina predavanja Urše Chitrakar bo v kratkem dostopno tudi na spletni strani SIGIC.

Dogajanje na STG so spremljali tudi tuji partnerji, predstavniki različnih festivalov, ki so spremljali koncerte izbranih skupin in izmed njih izbrali tiste, ki prejmejo vabilo za nastop pri njih. Na festivalu Exit bodo nastopili Dandelion Children, na festivalu Terraneo in Sziget skupina The Toronto Drug Bust, na festivalu in konferenci Waves Vienna pa skupina LONDON.

Izkazalo se je, da je dogodek izjemno pomemben in je naletel na veliko zanimanje publike, tako glasbenih navdušencev kot glasbenih strokovnjakov. Vsem je skupno eno: z nestrpnostjo pričakujejo drugi STG!

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali