Nalaganje nastavitev


V Žalcu jubilejna 10. edicija festivala Bumfest

četrtek, 14. januar 2016

Med 22. in 24. januarjem bo v Žalcu potekal mednarodni tolkalski festival BUMfest, ki ga družno organizirata društvo StoP - Slovenski tokalni projekt in Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec.

Letošnja edicija festivala BUMfest je deseta po vrsti. Gostila bo 50 glasbenikov, ki prihajajo iz desetih različnih držav. Prvi dan festivala se bo predstavile zasedbe Groovetrotters (Nemčija/Avstrija), Funky Currywurst Brothers (Danska/Avstrija) in domači StoP - Slovenski tolkalni projekt, dobitnik nagrade Prešernovega sklada leta 2014. StoP bo za deseto obeležje festivala, ki ga v Žalcu soorganizira od leta 2007, pripravil poseben nastop. Sestavili bodo Slovenski tolkalni orkester, v katerem bo muziciralo 30 slovenskih tolkalcev. Orkestru bo dirigiral Simon Robinson

Naslednji dan, v soboto, bosta nastopili dve zasedbi. Iz Italije prihajata Claudio in Francesca Santangelo, ki predstavljata že četrto generacijo tolkalcev iz družine Santangelo. Sledila bo belgijska zasedba Percussive trio. Sklepni večer festivala bo rezerviran za predstavo Faces and Places, ki jo bodo uprizorili tolkalci, ki prihajajo iz Avstrije, Slovenije, Kube, Burkine Faso, Venezuele in Sirije. Kot je povedal Dejan Tamše, umetniški vodja festivala in član zasedbe StoP, gre za izjemno aktualen projekt, ki: “vključuje štiri soliste, ki so v Evropo v minulih letih prispeli kot begunci in se v njej danes preživljajo kot profesionalni glasbeniki”. Projekt Faces and Places se bo po uprizoritvi na BUMfestu predstavil še dan kasneje, v graškem Orpheumu.

Tudi tokrat bo festivalski program vključeval tudi glasbene delavnice. Potekale bodo v Glasbeni šoli Žalec, udeležencem pa bo omogočen brezplačen dostop.

Častni pokrovitelj letošnjega BUMfesta je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali