Nalaganje nastavitev


Vlak čuječih popotnikov, ki vozi v neznano

torek, 23. februar 2016

Zavod Cona, ki procesira sodobne umetnosti, bo od nedelje 28. 2. in četrtka 3. 3. 2016 znotraj FM razstave radioCona: 0.2425 premierno predstavil nova zvočna in radijska dela, ki so nastala v okviru poziva v Sloveniji delujočim avtorjem.

Zavod Cona kreira in promovira sodobna umetniška dela v povezavi z družbo, tehnologijo, prostorom in zvokom. Osnovno žarišče zavoda so dela sodobne glasbene, intermedijske in uprizoritvene umetnosti, ki so zaznavane slušno. Delovanje zavoda je osrediščeno okoli radijske in zvočne umetnosti, v poslednjem obdobju so vsebine osredotočene na tematizacijo 'narave'. Zavod Cona je leta 2008 oblikoval za potrebe kreacije in promocije radijskih in zvočnih umetnosti platformo radioCona, znotraj katere je javna FM radijska frekvenca uporabljena kot galerijski prostor.

20. januarja se je zaključil poziv Zavoda Cona za nova zvočna in radijska dela, ki je bil za domače umetnike izveden prvič. » Pred leti smo podoben poziv, le brez možnosti 'coachinga' izvedli za mednarodne umetnike. Verjamemo, da je kvaliteten proces dela, ki lahko nastaja v dialogu z refleksijo, med umetnikom in umetnikom, zelo pomemben. Tako je bila poleg mene k sodelovanju pritegnjena tudi mednarodna umetnica Anna Friz, ki smo je pred leti gostili v Ljubljani. Tematika poziva je bila skladna s prizadevanji projekta radioCona, ki se vse bolj usmerja v zvočno krajino in bio-sonifikacije. Izpostavili smo tudi kontekst časa, kot nujno komponento. Iskreno povedano, bali smo se slabega odziva na poziv, saj je v domačem prostoru tovrstna scena majhna. Na naš naslov je prispelo šest osnutkov del, ki so bila vsa pripravljena s premislekom in prizadevanji za krepitev tovrstne umetnosti. Selektorji Irena Pivka, Jasmina Založnik in jaz smo izbrali vseh šest del. Potrebno je poudariti, da smo poleg teh del v program uvrstili še druga dela domačih umetnikov. Po odzivu med umetniki sodeč se je metoda 'coaching' zelo dobro obnesla in ustvarjalci si želijo še več tovrstnega dialoga. Gotovo bomo tako metodologijo pripravili tudi v bodoče.« je to didaktično metodo opisal ustanovitelj Zavoda Cona Brane Zorman.

Dela bodo premierno predstavljena znotraj FM razstave radioCona: 0.2425 (enota 0.2425 označuje preostanek homogenega zasuka Sonca okoli Zemlje, ki ga vsake štiri leta obeležimo s prestopnim mesecem) , ki se bo odvijala vsak večer od nastanka navtičnega mraka (od 18.16 naprej) med nedeljo 28. februarjem in četrtkom 3. marcem 2016 na frekvenci 88.8 MHz in na spletu www.radioCona.si. Kot je povedal Zorman se bodo potrudili, da bodo dela predstavljena tudi v mednarodnem kontekstu, saj so že v dogovoru z dolgoletnimi partnerji Wave Farm iz New Yorka in CoLaboradio iz Berlina.

Znotraj FM razstave bo na prestopni dan 29. 2. ob 20h v Katedrali CUK Kino Šiška, v soorganizaciji Galerije Kapelica, CUK Kino Šiška in Zavoda Cona potekal koncert priznanega zvočnega umetnika Francisca Lopeza. Marca pa bo na sporedu tretji dogodek sklopa cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, na katerem se bosta predstavila Samo Kutin in Boris Baltschun. Večletni glasbeni projekt elektrokustičnih performativnih zvočnih dogodkov, na katerih so predstavljena premierna dela glasbenih dvojic, v letu 2016 nadaljuje pota razpiranja sodobnoglasbenih pristopov, združevanja in povezovanja domačih in tujih glasbenikov. »Glasbeni dogodki so zasnovani na predstavljanju samostojnega dela izbranih avtorjev v kombinatoriki samostojnih avtorskih nastopov, ki jih zaokroži nova soavtorska skladba. S tem se razpira vpogled v heterogene estetske, politične, osebne pristope h glasbenemu komponiranju, ter v možna preoblikovanja, nadgradnje, zdrse in vrzeli, ki nastopijo v prostoru vmesnosti in prekritja - na mestu, ko ednino nadomesti dvojina. Duet namreč ni izbran samostojno s strani avtorjev, temveč je predložen. Povabilo kot izhodiščna točka se premišljuje kot polje potencialnosti; v dialogu, izmenjavi, skupnem delu na daljavo in v živo, med ustvarjalci vznika in se oblikuje novo zvočno delo. Oblikuje in odpira nove vezi, medosebna, mednarodna sodelovanja in mreženja, pri čemer je Ljubljana postavljena kot vozlišče srečanja in srčika utripa, ki te vezi poganja.« je bolj podrobno projekt opisal kurator cikla Brane Zorman.

Zorman je izpostavil pomen prestopnega leta, saj je prav ‘prestop’ ključ drugačne izkušnje. Termin ‘prestopanja’ (prestopno leto, prestop ali pregib dneva v noč, prestop od poslušanja k slišanju, od kratkočasnega k pozornemu) razume kot potencial, kot rezervo smisla ali odlagališče, ki se kopiči in transformira v enoto presežka. »Tokratna edicija radioCona: 0.2425 izpostavlja prav ta ‘nepercipiran’ ostanek, a misliti ga širše, s premestitvijo. Iz enote prestopa v prostor, prestopa k njegovi percepciji, dojemanju, zajemanju zvokov in komponiranju zvočnih krajin, ustvarjanju samoniklih naracij. Četudi predelanih in premeščenih. Ali pa prav zato, ker s predelavo, s selekcijo in s transformacijo te krajine dobijo novo podobo, nov pridih. Vabijo nas, da se premestimo. Vabijo nas, da iz udobnih, poznanih pozicij in položajev stopimo na vlak v neznano, prestopimo v svet biosonifikacij in postanemo čuječi popotniki. » je zaključil Zorman.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali