Nalaganje nastavitev


Za njimi stojimo

ponedeljek, 07. marec 2016

V ponedeljek, 29. februarja 2016, je v studiu 26 Radia Slovenija potekala avdicija, na kateri so med 34 prijavljenimi mladimi glasbeniki izbrali pet tistih, ki bodo na zaključnem koncertu 31. maja 2016 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopili skupaj z orkestrom v nekoliko izpostavljenih vlogah.

Finalisti projekta Za njimi stojimo so: Ana Dolžan (violina), Katarina Leskovar (violončelo), Jošt Lampret (kontrabas), Luka Mitev (fagot) in Krištof Hrastnik (tolkala).

Za njimi stojimo je skupni projekt Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Cankarjevega doma in AS Fundacije, ki že več kot dve desetletji podpira mlade talentirane posameznike z različnih področij umetnosti. Leta 2010 so denimo na koncertu dali priložnost tedaj še neuveljavljenim trem mladim solistom: Evi Nini Kozmus, Jasni Komar in Bernardu Brizaniju.

Vsi prijavljeni mladi violinisti, violončelisti, kontrabasisti, oboisti, fagotisti, trobentači, hornisti, tolkalci in pianisti so se že od novembra 2015 dalje redno vključevali v vaje in koncerte orkestra. Tako so pod mentorskim vodstvom odličnih glasbenikov spoznavali delo poklicnega orkestrskega glasbenika na vajah, snemanjih in koncertih. S tem je tudi orkester dobil vpogled v glasbene generacije, ki prihajajo. Kakovosti vrhunskega orkestrskega glasbenika namreč niso zgolj virtuoznost in tehnično obvladovanje instrumenta, temveč tudi dober občutek za delo v skupini, velika sposobnost poslušanja svoje okolice in prilagajanja.

Od opravljene avdicije do zaključnega koncerta bo sodelovanje v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija honorirano in medijsko podprto. Tretji program Radia Slovenija - program Ars bo zaključni koncert neposredno prenašal, pred tem pa bodo izbrani glasbeniki prav tako na programu Ars predstavljeni tudi v nizu oddaj z naslovom Nove glasbene generacije. Po zaključnem koncertu bo na Televiziji Slovenija tudi oddaja, ki nastaja v Uredništvu za resno glasbo in balet. AS Fundacija bo vsakemu izmed petih izbranih glasbenikov namenila donacijo v višini 1.000 evrov kot prispevek k njihovemu glasbenemu izobraževanju ali nakupu potrebnih glasbenih potrebščin.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali